Як пити саке

 

У багатьох любителів японської кухні існує переконання ,що саке пють тільки добре підігрітим. Але це помилкова думка-адже від ступеню нагріву змінюється і смак та запах. Температура підігріву саке може коливатись від 5 до 55 в залежності від типку саке та бажання .Також температурній діапазон саке залежить від сорту або виду: ароматне і легке саке краще всього пити охолодженим (ресю-саке). В Японії віками випрацьовані правила вживання сакэ. Ось основні з них. 


Що потрібно знати про пляшку і чашку для саке.
Пляшечку для саке примають обома руками
Пляшечку захвачують зверху правою рукою.
Лівою рукою підтримують ії.
Чашечку для саке тримають обома руками.
Не варта братись пальцями за горлянку пляшечки і тримати її знизу.
Для жінки буде більш граціозно, якщо вона буде тримати чашечку для саке в правїй руці, а ліву підставить під дно чашечки.



Секрет наливання саке в тому, щоби спочатку лити повільно.
Якщо пити дуже швидко, саке може пролитись з чашечки. Це зведе нанівець старання бути любязним
При наливанні саке повільно нахиліть пляшечку для саке і, стараючись не торкатись чашечки того, кому ви наливаєте, спочатку повільно, потім швидше, і знову повільно наповніть чашечку приблизно на 0,7. Таким чином, ви обійдетесь без проливу або переливу саке.
Повільне наливання саке спочатку називається собі - мишиний хвіст, більш швидке - бабі, конячий хвіст і в конці - знову собі.
Коли ви закінчите наливати саке, потрібно не піднімати горлянку пляшечку, а як би опускати її нижню частину. При цьому ви повертаєте її, приводячи в вертикальне положення. Тоді не буде капель з горлянки.
Потрібно слідкувати за тим, щоби саке не закінчилось під час наливання.



Їдят після випивання саке.
Разом з саке подаються чашечки для нього. Спочатку їх приймає гість, котрий сидить на почесному місці і передае далі. Потрібно взяти саму нижню чашечку, а решту також передати наступному гостю. І тоді господар розливає саке.
Випивши саке, берете палички і пробуєте соління\салати\суші.