Як правильно їсти суші

Отже, як, на думку японців, треба правильно їсти суші: 

1. Налийте в невелику миску соєвий соус. 

2. За бажанням можете змішати васабі (дуже гостра приправа, зеленого кольору) з соєвим соусом. 

3. Коли їсте Нігірі-суші (ліпне суші) затисніть його великим і середнім пальцем, зверху притримуючи вказівним. 

4. В соєвий соус слід вмокати шматок риби, але не шматочки рису. 

5. Піднесіть шматок суші до рота і відкусіть половину. 

6. Перед тим як відкусити наступного разу, знову умочіть в соус. 

7. Коли їсте Макі-суші (ролли), навпаки, постарайтеся не відкушувати шматками, а жувати цілим шматком, оскільки рис, що міститься у ролах, легко розсипається. 

8. Не наливайте занадто багато соусу в мисочку, краще його додавати за потребою. 

9. Не вмочуйте в соус весь шматок суші, інакше ризикуєте розсипати рис. 

10. В проміжках прийому різних видів суші рекомендується пожувати солоний імбир, щоб не змішувати смакові відчуття і освіжити порожнину рота. 

11. Намагайтеся користуватися ножем і виделкою виключно для європейської їжі. Ложки використовуються тільки для деяких японських страв. Якщо вам подали їжу в чашці, накритою кришкою, то після того, як ви поїли, знову накрийте чашку кришкою. 

12. Особливо важлива частина етикету - підняти чашку на рівень грудей, коли ви п'єте суп або їсте рис (гохан). При їжі темпура, сашимі або будь-якої іншої страви, яку вмочують в соус, перш ніж з'їсти, візьміть в ліву руку тарілочку з соусом і підніміть її. 

13. Смажена риба зазвичай подається на великих блюдах або тарілках і її можна не піднімати. 

14. Суп. Спочатку випийте бульйон, а потім паличками з'їжте вміст (заправку). Це правило відноситься і до супів, у яких є локшина. 

15. Якщо Ваша їжа подається в чашці, накритою кришкою, то після їжі слід знову накрити чашку кришкою. 

16. Локшина зазвичай досить довга і тому її їдять так: один раз перехопивши паличками, покладіть локшину до роту, спокійно прожуйте? Повторіть процедуру, не соромтеся хлюпаючого звуку, який виходить при цьому. Японці вважають його пристойним і цілком гідним.