Традиції прийому іжі

Як їсти японські страви

Супи
За традиціями японського застілля всі страви відразу виставляються на стіл, ніякої зміни страв. Тим не менше, обід все-таки слід починати з супів-(суімоно) суп, потетто - картопляний з фрикадельками або без, рибна юшка суімоно "рамен", гаряча лапша з гречаної муки (соба), суп "місосіру ", котрий вважається прекрасним засобом від ракових захворювань і подається в будь-яку пору дня, навіть на сніданок. Взагалі "місосіру" називають всі супи, заправлені місо. Найбільш стандартний варіант подачі місосіру з морскою капустою і тофу та соєвим омлетом.
Отже, суп їдять в наступній послідовності: спочатку випийте бульйон, причому чашку потрібно піднести на рівень грудей, а по тому паличками виїште заправку. Це правило діє і для супів з лапшою . Деякі супи їдять за допомогою керамічної ложки. Якщо вам подали їжу в чашці, накритій кришкою, то після того, як ви поїли, знову накрийте чашку кришкою, а палички покладіть на підставку.


Гохан
Його їдять з чашки, котру беруть в руку і піднімають на рівень грудей, а в другу руку беруть палички. Не наливайте дуже багато соєвого соусу в білий рис (гохан).


Лапша
В японських стравах лапша звикло доволі довга, і тому її їдять в наступній послідовності: перехватити лапшу паличками (не накручувати), втягнути в рот та пережувати, причому, не соромлячись хлюпаючого звуку, котрий виникає при їді.


Сушi
Звикло їдять цілком, та при бажанні Ви можете паличками розділити кусок на меньші частини. До речі, чоловікам дозволено їсти сушi руками, а от жінки їдять сушi тільки паличками. Отже, спочатку налийте трохи соєвого соусу в спеціальне блюдце. Візьміть сушi, переверніть його набік і візьміть його знову так, щоб Ви змогли макнути рибу (але не рис) в соус і відправте в рот. Деякі види сушi смачні і без соевого соусу.


Сасімі
Для сасімі бажано спочатку приготувати соус. Для цього налийте трохи соевого соусу в спеціальне блюдце, додайте трохи васабі і ретельно вимішайте. Візьміть в ліву руку тарілочку з соусом, приподніміть її, кожний шматочок сасімі макайте в соус і відправляйте в рот.


Темпура
Темпура- паличками відділіть кусень, котрий макніть в соус, перед тим як його зїсти, при цьому тарілочку с соусом припідніміть в лівій руці.


Набемоно
Коли Ви їсте набемоно, перекладіть невелику порцію з загальної тарілки на свою , після чого припідніміть її і з’їште.


Адзі якідзакана
Звикло смажена риба подається на великих тацях або тарілках і тоді рибу та тарілку можна і не підносити.


Саке
Коли п’ют саке або пиво,вважається хорошим тоном підливати напої в чарки сусідів по столу, не наливаючи при цьому напій у власну . Ви повині завжди слідкувати за чарками на столі і не залишати їх пустими. Якщо хтось бажає підлити напій в Вашу чарку, підсуньте його до цієї людини , щоби він не тягнувся до Вас.