Як користуватись паличками

 

В Японію палички (хасі) прийшли з Китаю в 12 столітті і були виготовлені з бамбука. За повірями вважалось.що паличками їдят бессмертніе боги і імператори. Існує дуже багато вариацій форм і розмерів багаторазових паличек, котрі інколи представляють собою справжні витвори мистецтва: їх малюють, покривають лаком, інкрустують перлами та прикрашають різноманітними візерунками. Сучасні хасі бувають кістяні, деревяні (з бамбука, сосни, кіпарису, сливи, клену, чорного або фіолетового сандалового дерева), круглого або квадратного перетину з коничним або пірамідальним шпичаком . Зараз в більшості ресторанів подают палички одноразового вжитку (варібасі), зроблені з пластмаси або дерева. Одноразові палочки – порівняно недавній винахід, з початку минулого століття .Звикло їх перед використання потрібно розламати вздовж. 


Рахується, що палички тренують дрібну мускулатуру, котра відповідає за розвиток розумових здібностей, тому в Японіі вчать поводитись з хасі з дитинства . Виховання в дітей бажання оволодіти паличками для їжі японські вчені рахують важливою і актуальною для своєї країни задачею. Підтвержденням дієвості "вправ" з паличками є заяви дослідників про те, що діти, котрі почали їсти за допомогою хасі відразу післе того, як їм виповнився рік, випереджують в розвитку своїх ровесників, не зумівших розлучитись з ложками. До речі, в Японіі посуд (чашки для рису, супів, тарілки для іншої їжі) і предмети сервіювання діляться на "чоловічі" і "жіночі". Палички - не виключення. Палички для японця - не тільки повсякдення особиста річ (їх не принято давати в користування), но і священний символ. За легендою .вони приносять власнику вдачу і довге життя, і тому не дивно, що хасі рахуються хорошим святковим подарунком. На приклад , хасі дарують молодятам, маючи на думці побажання бути такими ж нерозлучними, як пара паличок. Їх дарують немовляті на 100-й день з моменту нарождення, коли під час церемонії "Перші палички" дорослі вперше даютб йому спробувати рис за допомогою паличок. Дуже популярними є і подарункові комплекти паличек для всієї сімї. 


Крім того, існують хасі для Нового року, чайної церемонії, для солодощів. Є палички, винайдені Рікю, засносником чайної церемонії. Кажуть,що якось він вирушив до лісу зранку,щоб зібрати кусочки дерев і зачистив їх для того, щоб насолодитись запахом свіжого дерева. Палички подають в спеціальному паперовому чохлі (хасі букуро), котрий нерідко опиняється справжньою прикрасою та предметом колекціонування. Він може бути разфарбованим малюнками, а може нести на собі логотип ресторану. 


Отже, якщо Ви осягнете мистецтво використання паличек, то зможете без зусиль виконувати безліч корисних операцій : тримати їжу, змішувати соус, розділяти шматки, подрібнювати і навіть різати.На щастя, японські кулінарні правила, зобовязують подавати їжу невеликими шматками, так щоб їх було зручно класти до рота. 



Починати брати палички треба правою рукою. 



Потім відразу ж піднести ліву. 



Взяти палички обома руками. Ліва рука не повинна знаходитись близько до кінців паличек.



Праву руку перемістити таким чином, щоб палички опинились между великим і рештою пальців. При вживанні їжі потрібно міцно тримати нижню паличку, а рухати тільки верхню. Під час їжі використовувати тільки нижню частину паличок 1,5-3,0 см від їх кінців, а також старатись їх не вимазувати. Неправильне використання паличок за столом 
Сасівасі. Заборонено устромляти палички в їжу.
Намідавасі. При вжитку рідкої їжі заборонено трясти паличками, струшуючи їжу назад в тарілку.
Небурівасі. Заборонено злизувати з паличек залишки їжі.
Каківасі. Забороненено підносити тарілку до рота і, допомагаючи паличками,швидко накладувати їжу рот.
Комівасі. Заборонено паличками проштовхувати їжу до рота.
Фрівасі. Заборонено трясти паличками під час їжі .
Татаківасі. Підкликаючи офіціанта, заборонено стукати паличками по тарілці та столі.
Уцурівасі. Їсти слід починати з головної страви (рису), а не вибирати інші страви.
Мотівасі. Заборонено тримати тарілку тою ж рукою, що і палички.
Кодівасі. Заборонено вибирати і їсти з тарілки щось одне.
Майоівасі. Заборонено довго роздумувати над тим, яку страву починати їсти.
Сагурівасі. Заборонено шукати щось в тарілці.
Карівасі. Якщо вже взяли їжу, не кладіть її назад на тарілку.
Уківасі. Не просіть добавки, тримаючи одночасно тарілку і палички в руках.
Йосівасі. Не совайте паличками тарілку.
Ватасівасі. До закінчення трапези заборонено класти палички на тарілку.
Сасівасі. Під час їжі заборонено вказувати паличками на співрозмовника.
Куаевасі. Заборонено тримати палички в роті.
Татевасі. Заборонено встромляти палички в рис, так як в Японії це символізує смерть людини.